Kontakt

PhDr. Zdeňka Košatecká
tel.: 222 515 880, 604558049
e-mail: z.kosatecka@seznam.cz
adresa: Soukromé psychologické středisko, Legerova 42, 120 00 Praha 2

 

Články

-> Co s gamblerstvím aneb jak vyhrát nad hraním
-> Patologické hráčství
-> Co dělat, když máme v rodině alkoholika
-> Boj s alkoholem - Jeden krok vpřed dva vzad



__________________________________________________________________________________________________

Patologické hráčství

Zeptáte-li se gamblera na počátky a rozvoj jeho hraní zjistíte, že se chování příliš neliší od počínání těch, kteří v průběhu svého života propadli alkoholu nebo jiným drogám. Hraní na automatu nebo jakýkoliv druh hry je zprvu příležitostná zábava, kde výhra není jednoznačným cílem. Jde o počínání, které je zpravidla spojeno nejen s pobytem ve společnosti, ale velmi často i s konzumací alkoholu. Začátek tohoto problému svým způsobem připomíná fázi experimentování uživatelů tvrdých drog.

Mnoho lidí na gamblerství nahlíží jako na zlozvyk a neřest, která souvisí s nezodpovědností a případně i s nízkým sociálním statutem gamblera. Ale není tomu tak. Patologické hráčství zasahuje lidi bez rozdílu vzdělání, pohlaví, společenského postavení a je světovou zdravotnickou organizací (WHO) uznáno jako choroba, která je jako řada jiných onemocnění popsána souborem příznaků. Jedny z nejvýznamnějších jsou impulsivní, nutkavé, neodbytné myšlenky na hraní a změna až ztráta kontroly nad hraním. Rozvoj onemocnění má plíživý charakter, bodem zlomu bývá zkušenost s první výhrou a potřeba tento „úspěch“ opakovat. Pomyslný zisk z hraní nepřichází pouze v podobě peněz, ale je zapojena nervová soustava - do těla se vyplavují látky, které jsou blízké opiátům. Velkou roli hraje střídání psychického napětí a uvolnění, kterému je hráč po dobu svého počínání vystaven. Herny nebo kasina nenavštěvují lidé, o kterých můžeme uvažovat jako o lidech harmonických nebo s přiměřenou dávkou neuroticismu. Někdy se hráčství rozvíjí na základě vztahového prázdna, někdy se budoucí gambler dostane dlouhodobě do vnitřního rozporu s tím co prožívá a co se reálně děje. Hraní je pak jakousi impulsivní zkratkou, únikem do zapomnění.

Hráčství je problém, který nepostihuje jen samotného hráče, ale zasahuje celou rodinu. Pomineme-li dluhy, kriminální chování či sebevraždy, ke kterým může gambler sklouznout a jehož důsledky je zpravidla nucena dříve nebo později řešit celá rodina, nedozírná újma hrozí zvláště tehdy, jsou-li nedobrovolými účastníky tohoto problému děti. Hrací automaty nebo ruleta jsou jejich neúprosnými a vítězícimi soky, kteří jim berou pozornost rodičů, rodinné zázemí a hlavně čas pro vlastní vývoj.

Problém gamblerství zahrnuje více úhlů pohledu: osobnost gamblera, důsledky jeho počínání pro rodinu a postoj společnosti k tomuto problému. Nesouhlasím s názorem, že každý člověk je schopen vždy jen pozitivně ovlivňovat svoje chování. Myslím, že by bylo chybou přezírat existenci osobnostně oslabených lidí. Tak jako příležitost dělá zloděje, tak také příležitost dělá gamblery. Proto si myslím, že v rámci zachování psychického zdraví současné i budoucí generace by měla být podnikatelská aktivita založená na kasinech a hernách přísně korigovaná.

PhDr. Zdeňka Košatecká
klin. psycholog-psychoterapeut

Design by mendajan@gmail.com